Zaterdag 21 augustus 2004
She-Ra is inmiddels een week zwanger. Er is nog niets aan haar te zien, maar wij merken toch wel een kleine verandering in haar gedrag. Soms lijkt het of ze iets rustiger is dan anders. Ze is in elk geval aanhaliger. Omdat het belangrijk is dat She-Ra voor de bevalling in goede conditie is, blijf ik voorlopig met haar fietsen. Verder kan ze natuurlijk gewoon blijven spelen met andere honden. Ze mag alleen niet zwemmen. Gelukkig is het inmiddels niet zo warm meer, maar toen het zo verschrikkelijk warm was, moest ik een oplossing vinden om haar af te laten koelen. In eerste instantie heb ik haar in de schaduw gelegd met haar poten op een natte theedoek en over haar nek en schouders een natte handdoek. Ik heb haar ook geleerd om "pootje te baden". Ik had een kunststof hondenmand neergezet met daarin een laag water. De bedoeling was dat zij met alle vier haar poten in deze mand zou gaan staan zodat ze verkoeling zou krijgen.

Zaterdag 28 augustus 2004
We zijn een week verder en er is natuurlijk nog steeds niet te zien. Ondanks dat het lijkt dat ze meer slaap nodig heeft, hebben we afgelopen week weer eens lekker ouderwets kunnen fietsen. Ik streef er altijd naar om één keer per dag te fietsen, één  keer per dag naar het bos te gaan en de overige uitlaatbeurten zijn verder afhankelijk van de behoefte en tijd van Sheer en van mij. Het fietsen met Sheer is een feest. Wij wonen vlak bij het Amsterdam-Rijnkanaal en daar is een goede weg om te wandelen of te fietsen met je hond. Er mogen auto's rijden, die rijden er dan ook, maar dat is minimaal. Het voordeel is dat je heel ver van tevoren auto's aan ziet komen. Toen Sheer pup was heb ik haar geleerd om aan de kant te lopen, dat mag zowel op de dijk als in de berm, afhankelijk van mijn aanwijzing met mijn hand. Mocht er een auto aan komen dan roep ik haar bij me. Het zijn meestal dezelfde automobilisten, dus die weten dat er honden lopen en passen hun snelheid dan ook aan. Ik fiets meestal langs het kanaal. Vooral in het voorjaar als het gras nog niet al te hoog is, vindt Sheer het geweldig om met haar oren in de nek en een enorme snelheid, als een cheeta door het gras te sjezen. Vaak "pikt" ze dan een stukje sloot erbij, zowel om te drinken als om af te koelen. De voorgaande weken kon ik niet met haar fietsen omdat het veel te warm was dus nu kon ze haar schade weer inhalen. Deze week kwam ook Hekkie kennis met haar maken. Hekkie is een Friese Stabyhoun van 13 weken jong. Aangezien She-Ra altijd heel erg vriendelijk is, heb ik het baasje van Hekkie uitgenodigd om bij ons een kopje koffie te drinken. Dit is namelijk een heel goede socialisatieoefening voor een pup. She-Ra kwam haar "cadeautjes" naar Hekkie brengen en ze hebben heel leuk gespeeld met elkaar en Hekkie is weer een positieve ervaring rijker :-))

Donderdag 2 september 2004
Het is vandaag drie weken geleden dat She-Ra gedekt is. Uiterlijk is er nog niet veel veranderd, haar tepels zijn wat opgezet en verder ziet ze er gewoon stevig uit. Ze krijgt nog geen extra voer, daar gaan we over een week mee beginnen. Deze week heb ik She-Ra geleerd haar buikje op commando te tonen. Ze is nu zo enthousiast dat ze te pas en te onpas mij haar "buikje" laat zien. Ik hoop niet dat als ik even met iemand sta te praten zij haar "buikje" laat zien ;-)) Dinsdagochtend heeft She-Ra bezoek gehad van een van haar vriendjes, de Welsh Springer Spaniel Barto. Ze hebben heel rustig gespeeld. Vandaag kwam hartsvriendin Dazzle langs, zij hebben ook even gespeeld, maar omdat deze dames niet van ophouden weten, is Dazzle na een uurtje weer naar huis gegaan. We kijken uit naar volgende week vrijdag want dan wordt een echo gemaakt.

Woensdag 8 september 2004
Maandag zijn we naar het strand geweest. Sheer had er wel zin in. Omdat het niet zo verschrikkelijk warm was kostte het niet veel moeite haar uit het water te houden en konden we een lekkere strandwandeling maken.

Zaterdag 11 september 2004
De echo heeft gisteren uitgewezen dat het waarschijnlijk een klein nest wordt. Dit betekent dat we geen aanvragen voor pups meer aannemen. Ik heb de eventuele "puppenouders"allemaal opgebeld om te vertellen hoe de zaken er voor staan, zodat zij zich ook bij andere fokkers op de "lijst" kunnen laten zetten.

Vrijdag 17 september 2004
Deze week is er weinig veranderd. Sheer blijft aanhaliger dan normaal en ze is ook wat steviger geworden. Ik probeer elke dag nog een stukje te fietsen en ik pas me dan aan haar tempo aan. Buiten lichamelijke inspanning is geestelijke inspanning natuurlijk ook belangrijk: She-Ra heeft verschillende speeltjes (cadeautjes) en die ga ik dan verstoppen. Het commando "verstoppertje" volgt ze dan ook met groot enthousiasme op. Als ik zeg "verstoppertje", loopt ze naar de deur, die ik dan open doe, zodat ze naar de gang kan. Als ze in de gang is, draait ze zich om en blijft wachten. Ik doe de deur dicht en verstop een van haar speeltjes. De rest van de speeltjes blijft gewoon liggen. Vervolgens doe ik de deur open en zeg haar het bewuste speeltje te gaan zoeken. Dit doen we een paar keer, zodat het leuk blijft.

Donderdag 23 september 2004
Vandaag is het precies 6 weken geleden dat She-Ra gedekt is. Het komt nu echt allemaal dichterbij. Afgelopen maandag hebben Janwillem en ik bij een vriendelijke kennis een werpkist opgehaald die wij mogen lenen. Komende week zullen we deze in de kamer zetten, zodat She-Ra vast kan wennen.

Zondag 26 september 2004
She-Ra is inmiddels anderhalve kilo aangekomen. Haar tepels zijn behoorlijk opgezet en ze toont ons regelmatig haar "buikje". Rond 7 weken zwangerschap zullen de vruchten ongeveer 10 cm zijn en bij een ontspannen teef schijnt de vrucht dan ook voelbaar te zijn.

Woensdag 29 september 2004
Morgen is het zeven weken geleden dat She-Ra is gedekt. Er zijn nu nog twee weken te gaan.........spannend!! Ik fiets niet meer met haar, maar loop nu regelmatig naar het dorp of naar Breukelen Noord, om het allemaal een beetje afwisselend voor haar te maken. Vandaag heb ik de werpkist schoongemaakt en hij staat nu klaar om in elkaar gezet te worden. Sheer heeft nu ook wat meer "lekkere" trek. Normaal gesproken krijgt ze niets tussendoor, behalve als ik met haar train of als wij naar twee mensen gaan: Oma en Conny. Deze twee mensen mogen als enigen haar af en toe verwennen. Om ook bij mij wat "los te krijgen, gaat Sheer nu regelmatig" uit zichzelf zitten en zwaaien.

Dinsdag 5 oktober 2004
De werpkist staat klaar en She-Ra gaat er regelmatig in liggen. Naast de werpkist heb ik haar kussen waar ze normaal op ligt, gewoon laten liggen. Haar tepels zijn behoorlijk opgezet en er is duidelijk melkproductie. Ze is inmiddels 3 kilo aangekomen en dat is haar best wel aan te zien. Ook haar "taille" is verdwenen ;-)). Verder slaapt ze veel. We wandelen meerdere keren per dag en lopen niet elke keer grote stukken, maar ze moet wel in conditie blijven. Behalve een goede conditie is ze ook flink gespierd, wat heel goed voor de bevalling is. Buiten moet ik haar goed in de gaten houden want alles wat eetbaar is, spreekt haar bijzonder aan.

Zaterdag 9 oktober 2004
We hebben pups gevoeld!!!!!!!!! Omdat het voor ons ook het eerste nest is, is het best moeilijk om te bepalen of het inderdaad pups zijn wat we voelen, maar Herma, de kennis van wie wij de werpkist mogen lenen, heeft ook gevoeld en bevestigd dat het inderdaad pups zijn die bewegen. Sheer is wel wat onrustiger en we gaan dan ook regelmatig naar buiten zodat ze niets hoeft op te houden. Ondanks dat we minder grote wandelingen maken, zijn we wat tijd betreft niet eens zoveel korter weg. Iedereen informeert hoe het met Sheer gaat en wil weten hoe lang het nog duurt. Ik vind het echt geweldig hoe iedereen meeleeft. Ik neem de laatste paar dagen drie keer per dag haar temperatuur op. Over het algemeen heeft een zwangere teef een lagere temperatuur dan normaal. She-Ra heeft een gemiddelde temperatuur van 37,5. Uiterlijk 48 uur voor de bevalling daalt de temperatuur, onder invloed van hormonen, ineens met gemiddeld meer dan een hele graad. Vlak voor de bevalling stijgt de temperatuur dan weer en dan kunnen we er vrij zeker van zijn dat de eerste pup binnen 24 uur geboren zal worden.

Maandag 11 oktober 2004
09.00 uur: She-Ra heefteen temperatuur van 36,9

14.15 uur: ze heeft een temperatuur van 37,7

19.15: de thermometer geeft 36,8 aan. Dit zou de "dip" kunnen zijn. Bovendien heeft ze de hele dag diarree en haar avondeten niet opgegeten, ze is onrustig, hijgt af en toe en ze likt haar vulva en buik heel regelmatig. Dit is voor mij een reden om Herma, die bij de bevalling aanwezig zal, op te bellen en te overleggen. We spreken af dat ik vanavond om 10.00 uur de temperatuur nog een keer zal opnemen.

21.00 uur: Sheer is op zoek naar een hol......... ze graaft op het kleed onder de tafel van de eethoek, wil regelmatig de tuin in, kijkt of ze onder de bank kan, wat helemaal niet kan, want daar is geen ruimte, eet een beetje en likt haar vulva vaak. 21.30 uur: Ik ga met Sheer naar buiten en laat haar plassen en poepen, het is weer diarree, maar dit keer niet zoveel.

22.00 uur: De temperatuur is 37,0. Tijdens het opnemen ligt ze te trillen, ze drinkt veel water en piept regelmatig. Ik bel Herma op om de temperatuur door te geven. We spreken af dat ik haar elk moment mag bellen. Janwillem heeft inmiddels een matras voor mij neergelegd zodat ik bij She-Ra kan slapen.

23.00 uur: Janwillem laat Sheer nog een keer uit en gaat naar boven. Omdat ik merk dat She-Ra graag iets boven zich heeft, besluit ik haar, geheel tegen mijn principes in, bij mij onder het dekbed te laten liggen. In eerste instantie kruipt ze naar het voeteneind. Halverwege de nacht legt ze haar kop in mijn armen en zo heeft zij een poosje geslapen, ik niet, want ik wilde zo weinig mogelijk bewegen om haar niet wakker te maken ;-)) Zowel She-Ra als ik hebben een onrustige nacht gehad. Ik hoorde haar regelmatig likken en piepen. Halverwege de nacht heb ik haar nog een keer in de tuin laten plassen.

Dinsdag 12 oktober 2004
7.00 uur: Ik ben met She-Ra naar buiten geweest om haar te laten plassen, ze had weer wat diaree en dit keer gaf ze ook een beetje over.

8.00 uur: Tijdens het temperaturen, ligt ze weer te rillen. De temperatuur is 36.8. Ook nu is ze weer een hol aan het zoeken. Janwillem komt met het schitterende idee om onze eettafel boven haar werpkist te zetten, zo heeft ze in elk geval iets boven haar hoofd. Ze lijkt dit prettig te vinden, ze voelt zich beschermd en ze kan mij ook in de gaten houden.

9.00 uur: ik bel Herma op en na mijn verhaal komen we tot de conclusie dat naar alle waarschijnlijkheid She-Ra vandaag zal gaan werpen. Onze jongste zoon Arno en zijn vriendin Martine krijgen van ons een pup en vinden het heel leuk om bij de bevalling te zijn. Ik weet natuurlijk niet 100 % zeker of het inderdaad vandaag gaat gebeuren, maar ik besluit toch om ze te bellen, zodat zij kunnen besluiten wat zij willen doen. Tussendoor laat ik She-Ra in de tuin wanneer ze dat wil.

11.00 uur: We zijn weer even naar buiten geweest en Sheer heeft geplast, daarna wilde ze weer snel naar huis toe. Ze blijft onrustig, maar is ook moe en valt dan ook regelmatig in slaap.

12.45 uur: She-Ra eet een paar brokken. Ze is heel onrustig.

19.00 uur: She-Ra heeft lichte persweeën. Ik bel Herma op en zij is binnen een kwartier bij ons. Gedurende de avond houdt Sheer persweeën, maar het zet niet echt door. Herma voelt de puppen nog hoog zitten.

Omstreeks 21.00 uur geven we She-Ra uterus tonicum, een homeopathisch middel om de weeën te activeren. We geven She-Ra ook water met Dextropur. Dextropur helpt de energie wat te verhogen. Het blijft echter bij persweeën die niets opleveren. Omstreeks 23.00 uur geven we nog wat uterus tonicum.

Om 23.30 besluiten we de dierenarts te bellen, we kunnen zo niet de nacht ingaan. Annemarie, de dierenarts had mij gezegd dat ik haar buiten diensttijd ook thuis mocht bellen.