Ayla was ons eerste zelfgefokte teefje: een dochter van Wolves Home She-Ra en Odin Calo of the Heart of Lothian. Zij was een grote, vrouwelijke teef, met een superwitte vacht en superdonker pigment. Zij woonde bij onze zoon en schoondochter in Wageningen, maar was regelmatig bij ons. 

Het was een echte herder: waaks en enigszins terughoudend tegenover vreemden, maar als ze je kende was het een enorme vrijdoos en deedniets liever dan met je knuffelen. 
Tegenover honden is zij heel sociaal en rechtvaardig. Zij is een "natuurlijk" leider en door haar houding dwingt zij respect af en hoeft zich niet te manifesteren. Ook tegenover pups is het een enorm lieve en sociale hond en zij is dan ook vaak bij het tweede nestje van She-Ra aanwezig geweest. Tevens heeft zij zich ontfermd over haar "adoptief zus" Shanti. 
Als Ayla bij ons is zij dan ook de "Alpha-hond". Het is mooi om te zien hoe de andere dames dat direct accepteren. Ayla komt binnen, begroet ons allemaal heel uitbundig en dan weet iedereen: zij is de "alpha".
Ze heeft een enorme "will to please" en is stapel op spelen, apporteren, en zwemmen. Het is een feest om haar met behendigheid aan het werk te zien.
Haar allergrootste hobby is het gooien met een "takje". Zo'n takje is over het algemeen een enorme grote, zware stok, die zij rustig 15 km meedraagt in haar bek. Haar andere grote hobyy is knuffelen.
Ayla is vernoemd naar de hoofdpersoon van het boek "De stam van de holebeer". Atesh betekent "vuur van" en komt uit de taal van de Eskimo's.

Schofthoogte: 61,5 cm, HD-A, MDR1 +/+ (vrij)

Showresultaten:
CAC-CACIB Leiden, 24-03-07 - Uitmuntend  
Clubmatch van de ZWHVN 13-11-07 - Zeer Goed
Jonge hondendag ZWHVN d.d. 08-05-05: Plaatsing 4: Veelbelovend
Clubmatch U(trechtse) R(ashonden) V(ereniging) 05-06-05: Plaatsing 1: Veelbelovend, Beste Pup en Beste Pup van de Clubmatch

Ayla heeft drie nestjes gehad:

27-05-2008 Ayla - Baron von Schloss Stutensee (Gino)
29-05-2009 Crystal Moon's Justa' Magic Breeze
06-12-2010Ayla - Snoweyeriver Schumba Star (Schumba)